8-14 Ağustos Nietzsche Kampı
Geçtiğimiz yaz Göçebe Düşünce Derneği olarak Gümüşlük Akademi’de gerçekleştirdiğimiz Ağustos kamplardan birisi Nietzsche Kampı oldu.
İlk defa tek bir düşünüre ayırdığımız bu sıradışı kampımızda Dionysos’un geçirdiği dönüşümlerden iyi ve kötünün soybilimine, Deleuze’ün ortaya attığı düşüncenin yeni imgesinden, Nietzsche’nin köle-efendi tiplemesi ile hınç arasındaki ilişkiye ve Nietzsche üzerine yapılan çeşitli yorumların karşılaştırılarak değerlendirilmesini titiz bir şekilde ele aldık. Bunun yanı sıra Nietzsche’nin ahlak ve etik ayrımı, Hıristiyan ahlakına hınç kavramı ışığında getirdiği eleştiri ve başta hakikat ve bilinç olmak üzere yerleşik kavramları sorunsallaştırıp derinlikli tartışmalar yürütmeye çalıştık.
Kuşkusuz bu kamptaki amacımız anlaşılması mühim ve bir o kadar da zor olan Nietzsche’nin düşüncesini irdelemek ve bu düşüncenin inceliklerini de takdir edebilmek oldu. Bu amacı gerçekleştirmek için sadece Nietzsche’nin kendi metinlerine bağlı kalıp onu yorumlamayıp onun felsefesini Platon, Hegel, Kant, Scheler ve Deleuze gibi filozoflarla birlikte ele aldık.
Radikal fikirlere sahip olduğu kadar kendisinden sonra gelen birçok filozofu derinden etkilemiş olan Nietzsche’yi farklı yönlerden ele alarak çeşitli perspektifler arasında dolaşmamızı sağlayan bu kampı Enver Utku Batur, Erkin Şen, Hüseyin Deniz Özcan, Nazile Kalaycı ve Zeynep Talay Turner’ın zengin içerikli dersleri öncülüğünde tamamladık. Kuşkusuz farklı disiplinlerden bu kampa katılan katılımcıların ilgi ve merak uyandıran soruları kampı daha da coşkulu hale getirdi ve hepimizde yeni ufuklar açtı. Kampın gerçekleşmesine imkan veren hocalarımıza ve derse yoğun ilgi gösteren katılımcılarımıza çok teşekkür ederiz. Heyecanımızı ve motivasyonumuzu yeni rotalarda yeni kamplarımıza taşımak ve sizlerle yeniden paylaşabilmek için sabırsızlanıyoruz.
Kamp İçeriği: Nietzsche, kuşkusuz felsefe tarihinin en tartışmalı filozoflarından birisidir. Nietzsche’nin radikal fikirleri bir yandan kendisinden sonra gelen avangart filozofları derinden etkilemişken, diğer yandan ise başkaları tarafından bütünüyle dışlanıp reddedilmesine neden olmuştur. İnsan yaşamına dair görüşlerinin 20. yy. etik düşüncesindeki gelişmelere şekil vermesinin yanı sıra, insan doğasına ve eşitlik kavramına ilişkin radikal yorumları, Nietzsche’nin fikirlerinin zararlı ve tehlikeli olarak görülmesine sebep olup düşünürün düşmanlaştırılmasına yol açmıştır.
Tüm bunlar, özellikle 20. yy. Avrupa düşüncesini anlayabilmek için, Nietzsche'nin anlaşılmasının ne kadar önemli olduğunu gösterir niteliktedir.
Tam da buna uygun olarak bu kamptaki amacımız, anlaşılması bu kadar mühim ve bir o kadar da zor olan Nietzsche'nin düşüncesini irdelemek ve kamp süresince yapacağımız tartışmalarla bu düşüncenin inceliklerini takdir edebilemek olacaktır.
8-14 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştireceğimiz kampta, Nietzsche'nin etik ve ahlak ayrımı, Hristiyan ahlakına hınç kavramı ışığında getirdiği eleştiri ve başta hakikat ve bilinç olmak üzere yerleşik kavramları sorunsallaştırması gibi belli başlı konuları incelemeye çalışacağız. Bunu yaparken onu sadece kendi metinlerine bağlı kalarak yorumlamayıp, felsefesini Platon, Hegel, Kant, Scheler, ve Deleuze gibi filozoflarla birlikte okumaya çalışacağız.
Eğitmenler: Nazile Kalaycı, Zeynep Talay Turner, Kerem Eksen, Enver Utku Batur, Hüseyin Deniz Özcan, Erkin Şen
*Bu programa kayıt olduğunuz takdirde aynı hafta gerçekleşecek Çağdaş Felsefe ve Edebiyat kamplarıının derslerine de katılabilirsiniz. Yaz kampları hakkında daha fazla bilgiye ulaşmak için Yaz Kampları sayfamızı inceleyebilirsiniz başka sorularınız için:
info@gocebedusunce.org