+90 536 963 94 31
Sosyoloji Kampı 2022

Sosyoloji Kampı 2022

Kamp Tanıtımı

 

Her yıl tartışma konuları merakla beklenen ve yoğun ilgi gören kamplarımızdan biri olan Sosyoloji Kampı’nı geçtiğimiz yaz 12-18 Temmuz tarihleri arasında Gümüşlük Akademi’de gerçekleştirdik. Göçebe Düşünce’nin kamerasıyla yakaladığımız en güzel anları sizlerle paylaşıyoruz.

Modern yaşamın parçalı yapısına paralel olarak farklı araştırma konularını ve teorik hatları bünyesinde barındıran sosyoloji, tüm sosyal kurumların yapı ve dönüşümlerine eleştirel bir mercek tutar. Böylece gündelik yaşamdan aşina olduğumuz sosyal ilişkileri “egzotikleştirerek” onların bilinmeyen boyutlarını gözler önüne serer.

Sosyolojinin toplumsala “bakışı dönüştürme” imkânından ilham olarak kamp haftası boyunca sadece sosyal kurumların yapısı, çalışma rejimindeki dönüşümler, modernliğin görsel kültürü gibi konulara odaklanmakla kalmayıp, sosyolojik düşüncenin oluşumunun toplumsal tarih ve koşullarını da ele aldık.

Bununla birlikte, katılımcıların sanat, estetik, teknoloji, sosyal sınıflar ve sosyal teori gibi dert edindikleri konularda açtıkları tartışmalar verimli düşünsel karşılaşmalar doğurdu.

Hafta boyunca verimli ve keyifli tartışmaların sürmesine olanak sunan hocalarımızın izlemiş olduğu rotaya kısaca değinirsek: 

Nazlı Ökten ile Bourdieu’nün sanat sosyolojisi, Berger’in görme biçimleri ve Foucault’nun estetik modernizm hakkındaki çalışmalarından yola çıkarak kapitalist kültürün görsel boyutunun tarihselliği ve günümüzde kazandığı boyutları; 

Vefa Saygın Öğütle ile Durkheimcı ve Marksist gelenekler gibi farklı teorik çerçevelerde “kurum” kavramının kazandığı anlamlardan yola çıkarak yeni ve özgün bir kavramsal senteze varmanın sağlayacağı imkanları;

Semih Bilgin ile örgütlü kapitalizm döneminin sona ermesiyle emeğin doğasında yaşanan dönüşümleri takip ederek günümüz emek rejiminin görünümlerini ve esnek kapitalizmde özneleşme süreçleriyle güvencesizleşmenin paralelliğini;

Son olarak Ozan Başdaner ile Max Weber’in eserlerin 1920-1960 yılları arasında Amerikan sosyolojisi tarafından alımlanma ve çevrilmesinin toplumsal koşullarına odaklanarak Max Weber’in nasıl bir sosyoloji klasiği haline geldiğini mercek altına aldık.

Oldukça farklı ilgilere sahip birçok katılımcıyla bir araya geldiğimiz Sosyoloji kampı, sadece ders saatlerinde değil, ders aralarındaki sosyalleşmelerde ve üniversitelerin yaşadığı krizleri tartıştığımız akşam forumuyla da bizlere “sosyolojik düşünme” pratiğinin ihtiyaç duyduğu kolektif ruhun verimli bir örneğini sundu. Bu sebeple kampı gerçekleştiren gönüllülerimize, katılımcılarımıza ve hocalarımıza sonsuz teşekkür ediyoruz.


 

 

Başvuru İçin Tıklayın

Kamp Tanıtımı: Modern yaşamın parçalı yapısına paralel olarak oldukça farklı araştırma konularını ve teorik hatları ortak bir şemsiye altında toplayan sosyoloji, yaşamın her alanıyla entelektüel ilişki kurabilme olanağı sağlaması açısından büyük bir zenginliğe sahiptir. Bu zenginliğe sosyolojik düşünceye içkin bir keşif heyecanı da eşlik eder. Buradaki heyecan yalnızca bilinmeyen bir şeye rastlamaktan kaynaklanmaz, aynı zamanda aşina olunanı yeni bir gözle görmenin verdiği heyecandır. Dolayısıyla sosyolojik hayal gücü, kişiselmiş gibi görünen deneyim ve sorunlar hakkındaki hem yüzeysel hem de resmi bakışı dönüştürür. Bu dönüşüm bireysel olandaki toplumsalı açığa çıkarması açısından özgürleşmeye de kapı aralar.

Sosyolojinin bu özelliklerinden yola çıkarak, 12-18 Temmuz tarihlerinde Gümüşlük Akademi’de gerçekleştireceğimiz Sosyoloji Yaz Kampında, kurumların sosyal gerçekliğinden, bilinçdışının toplumsal ve politik etkilerine, sosyal sınıfların ve eşitsizliklerin yeniden-üretiminden, sosyal bilimin eleştiri potansiyeline uzanan bir güzergâhta sosyolojinin geniş ilgi alanının bazı konularını tartışmaya açacağız.

Kontenjan: 25 Kişi

Tarih: 12-18 Temmuz

Eğitmenler: Nazlı Ökten, Sanem Güvenç Salgırlı, Vefa Saygın Öğütle, Semih Bilgin, Ozan Başdaner.

Ders İçerikleri: Yakın bir zamanda detaylandırılacaktır. 

*Bu programa kayıt olduğunuz takdirde aynı hafta gerçekleşecek Antik Çağ kampının derslerine de katılabilirsiniz. Yaz kampları hakkında daha fazla bilgiye ulaşmak için  Yaz Kampları sayfamızı inceleyebilirsiniz başka sorularınız için: 

info@gocebedusunce.org
+90 539 257 98 86

 

s