+90 536 963 94 31
Respublika Okumaları: Tinin Fenomenolojisi

Respublika Okumaları: Tinin Fenomenolojisi

Kamp Tanıtımı

Tinin Fenomenolojis’si: Belki de Batı kanonunun, Ulysses ile birlikte, yazılmış en zor iki kitabından biri. Peki ama Tinin Fenomenolojisi bugün bizi neden ilgilendirir? Burada söz konusu olan salt entelektüel bir merak değildir. Bizi bu son derece zahmetli kitabı okumaya sevk eden neden Hegelciliğin İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Fransa’da patlamasının nedeniyle aynıdır: Tarih.
Tarih, belki de Balzac’tan beri, gündelik yaşamımızı istila ettiği için göz ardı edilemez ve Hegel felsefi/kavramsal düşünceye tarihi dahil eden, felsefeyi tarihselleştirirken tarihi felsefileştiren, ilk büyük filozoftur. Tinin Fenomenolojisi, her şeyden önce, Bilincin özgürlüğe giden yoldaki macerasının tarihini anlatır.

Bu kitap Hegel’in son dönemimin başlangıcını ilan eder. Bu eserde karşımıza çıkan Hegel en parlak, en canlı, son derece öz güvenli ve aynı zamanda en kurnaz anlarını yaşamaktadır: Hem perspektifini nihayet oluşturmuş olmak bakımından son derece yetkindir hem de düşüncesi, söz gelimi yaşlılık dönemine ait olan Hukuk Felsefesi’ne kıyasla, henüz katılaşmamıştır. Gerçekten de Tinin Fenomenolojisi’in Hegel’in yaşamı kavramaya en fazla yaklaştığı çalışması olduğu söylenebilir. İnteraktif olarak gerçekleşmesi planlanan bu okuma dizininin temel amacı ise bir yandan kavramların birbirlerine zincirlenen bu tarihsel sistemin mantığını kavramaya çalışmak iken, diğer yandan bu kavramsal sisin ardındaki imgesel ve duygusal zenginliğe nüfuz etmeyi denemektir.

İlk buluşmanın ana hatları: Tinin Fenomenolojisi’nin bağlamı. Kitabın felsefe tarihindeki yeri. Miras aldığı problemler. Kitabın vaatleri. Hesaplaşmalar: Kant, Romantizm, Spinoza. Tinin Fenomenoloji’sinin genel yapısı. Başlangıç sorunu.

Tarih: İlk oturum 4 Aralık 2022 14.00-16.30 

Birbirini takip ederek devam edecek bu okuma serisinin gelecek tarihleri ilk buluşmada duyurulacaktır. 

Yer: RESPUBLİKA Ankara

Yürütücü: Hüseyin Deniz Özcan

Başvuru Formu

s