+90 536 963 94 31
Feminist Tiyatro

Feminist Tiyatro

Kamp Tanıtımı

26-27 Şubat tarihlerinde 12:00- 18:30 saatleri arasında Özlem Belkıs ve Ebru Nihan Celkan ile Alsancak’ta, Institut français Türkiye İzmir’de olacağız!

Sanat ve cinsiyet, sanatta cinsiyet, feminizmin sanat üretimine etkisi ve var olan metinlere feminist perspektif yaklaşımlarının gelişimini konuşabileceğimiz iki gün bizi bekliyor. Bir metnin feminist perspektifle ele alınışından, sahnelenişine, provasından, perde açılışına kadar eşitlikçi bir tiyatro mümkün mü ve mümkünse eşitlikçi bir tiyatro nasıl olmalıdır?

Özlem Belkıs’ın ilk gün Feminizm Tarihi ve Feminist Tiyatro Tarihi ile teorik alt yapısını oluşturduğu program, Ebru Nihan Celkan’ın Sahnede Toplumsal Cinsiyet ve Toplumsal Cinsiyet Atölyesi ile devam edecek. Öncelikle, feminizmin sanat ve tiyatro ile bağı, tarihsel gelişimi, üretimdekini yerini kavrayacak, çözümleyecek ve sonra feminizmin pratik sahne yaşamımızda neden gerekli olduğunu, nerelerde ve nasıl noksan kaldığımızı sorgulayacağız.

Yalnızca oditoryumdan dinleyiciye bir anlatım olarak kalmamasını arzuluyor, hep birlikte irdeleyebileceğimiz, sorgulayabileceğimiz, interaktif bir düşünme ortamı olmasını diliyoruz.

Etkinlik ücretsizdir.

 

**Önemli Not: İki gün sürecek kış derslerimize katılım tamamıyla ücretsiz olup seksen kişilik (80) kontenjan ile sınırlıdır. Dersler kendi aralarında bir süreklilik arz edecek şekilde tasarlandığından katılımcılarımızın her iki günün derslerine de katılması bizi fazlasıyla memnun edecektir; fakat gündelik yaşamın baskı ve yaptırımlarını göz ardı edemeyeceğimizden, katılımınızın tek gün yahut tek ders ile sınırlı olması da mümkündür. Sizden tek ricamız etkinliğe hangi gün ya da günlerde katılacağınızı ilgili formda belirtmenizdir. Etkinliğe giriş yapabilmeniz için aşağıdaki formu doldurup kaydolmanız gerekmektedir.

(Form linkine profilde bulunan linkten de erişim sağlayabilirsiniz.) https://forms.gle/89gGe1uAqmAh16EZ7


Ebru Nihan Celkan Şişli Terakki Lisesi’ni bitirdikten sonra lisans eğitimini Uludağ Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri bölümünde, yüksek lisansını İstanbul Üniversitesi Pazarlama bölümünde tamamladı. 2004 yılında Volvo İş Makinalarında çalışmaya başladı. 2016 yılına kadar Volvo’da satış destek uzmanı, pazarlama uzmanı ve altı yıl süresince Pazarlama, CRM ve Satış Destek Müdürü olarak görev yaptı. Aynı zamanda oyun yazarı olan Ebru Nihan Celkan’ın Tetikçi, 17.31, Tilt, Kabuklu Sürprizli Hayvanlar, Nerde Kalmıştık?, Kimsenin Ölmediği Bir Günün Ertesiydi, Evim! Güzel Evim!, Babil, Benimle Gelir Misin? oyunları İstanbul’un farklı tiyatrolarında sahnelenmiştir. 2017 yılında Maxim Gorki Tiyatrosu ve Oyun Yazarlığı için Yeni Enstitü (NIDS) tarafından projelendirilen KIF (Krieg Im Frieden – Parça Parça Savaş) için dünya genelinden seçilen 4 oyun yazarından biri oldu. 2017 yılında Maxim Gorki Tiyatrosu ve Oyun Yazarlığı için Yeni Enstitü (NIDS) tarafından projelendirilen KIF (Krieg Im Frieden – Parça Parça Savaş) için dünya genelinden seçilen dört oyun yazarından biri oldu. Bu proje kapsamında “Benimle Gelir Misin?” isimli oyununu kaleme aldı. KIF (Krieg Im Frieden – Parça Parça Savaş) Projesi kapsamında yazdığı “Benimle Gelir Misin?” isimli oyunu Stuttgart Şehir Tiyatrosu’nda “Last Park Standing” adıyla Ekim 2019’da prömiyer yapmıştır. Ebru Nihan Celkan 2019 yılında Akademie Schloss Solitude – Stuttgart tarafından her yıl beş kişiye sağlanan çalışmalarında insan hakları ve ifade hürriyetini merkeze alan sanat yaratıcılarına sunulan Jean-Jacques Rousseau bursuna hak kazanmıştır. Stuttgart’da bulunduğu sürede “Tarihle Etkileşim” festivali kapsamında Anlatılmamış Hikayeler: Toplumsal Cinsiyet ve Hafıza Yürüyüşleri projesini tasarladı ve hayata geçirdi. Ebru Nihan Celkan 2020 yılında Stuttgart - Ludwigsburg Şehri yazarlık bursuna hak kazanmıştır. Bu burs kapsamında Kültürel Çeşitlilik ve Toplumsal Cinsiyet’i merkeze alan “Der Weltschmerz” metnini yazdı. 2016 yılında Y+O’yu kurdu. Y+O toplumsal cinsiyet eşitliği, kültürel çeşitlilik, etik, adil ve yaratıcı yönetim gibi konularda atölye içerikleri üretmektedir. Atölye içerikleri oyunlaştırma yöntemiyle bilinçaltı kaynaklı tutumların değişimini hedeflerken değişimin teoriden pratiğe geçişini sağlamaktadır.  TÜSİAD, Mercedes-Benz Türk, Vodafone, Koç Holding, Zorlu Holding, Sabancı Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Mükemmeliyet Merkezi, UNFPA, UN Global Compact, Coca-Cola İçecek, Coca-Cola Türkiye, Allianz Türkiye, Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı kurumlarına Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kültürel Çeşitlilik alanlarında eğitim, danışmanlık ve politika geliştirme hizmeti vermektedir. İstanbul’da ve Berlin’de ikamet eden Celkan, Türkiye, Almanya, Avusturya, Kafkas ülkeleri, Orta Doğu ve Kuzey Afrika’da farklı şehirlerinde tiyatro ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği, Kültürel Çeşitlilik ve Dahil Edici Yaklaşım çalışmalarını insanlarla paylaşmaya devam etmektedir. 

Özlem Belkıs, Lisans ve lisansüstü eğitimini Sahne Sanatları alanında Dokuz Eylül Üniversitesi’nde Puccini Operalarında Dramatik Yapı, Çağdaş Tiyatroda Dramaturgi ve 1960’lı yıllarda Türk Tiyatrosu ve Oyun Yazarlığı konularında çalışarak tamamladı. 2003’te doktor, 2016’da doçent oldu. 

Akademik çalışmalarını 2003 yılından itibaren kadın çalışmaları, toplumsal cinsiyet ve feminizm ile kesiştirdi. 2014-2019 yılları arasında Dokuz Eylül Üniversitesi Kadın Hakları ve Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi (DEKAUM) müdürlüğü yaptı. Bu süre içinde araştırma merkezine bağlı Cinsel Taciz ve Saldırıya Karşı Destek Birimi’nin (CTS) kurulması, üniversitenin toplumsal cinsiyet eşitliği politika belgesinin hazırlanması gibi merkez bünyesinde gerçekleşen çalışmalara olağanüstü ekip arkadaşlarıyla çalışarak katkıda bulundu. BM Kadın Dostu Kentler Programı çerçevesinde İzmir ili kapsamında toplumsal cinsiyet eğitimleri verdi. 

DEÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Sahne Sanatları Bölümü’nde yazarlık, dramaturgi, eleştiri, Türk Tiyatrosu, tiyatro ve toplumsal cinsiyet, sanat ve toplumsal cinsiyet, feminist tiyatro üzerine lisans ve lisansüstü düzeyde dersler veriyor. Son dönemde oyun yazarlığı eğitimi ve etnodrama üzerine çalışıyor.


s